Rusko sa obáva zabráneniu tranzitu zemného plynu na Západ

24.05.2014 Celý región

Petrohrad 24. mája (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyhlásil, že Rusko je znepokojené vyhláseniami ukrajinských radikálov, ktorí sa vyhrážajú, že prerušia tranzit ruského plynu do Európy.

Putin dnes na ekonomickom fóre v Petrohrade uviedol, že Moskva je za poctivé plnenie záväzkov vyplývajúcich z kontraktov na dodávku energonosičov. Rovnaký postoj očakáva aj od svojich odberateľov a tranzitných krajín.

Ruský prezident v tejto súvislosti zdôraznil, že jeho krajina je znepokojená vyhláseniami ukrajinských radikálov, že prerušia tranzit plynu do Európy.

V polovici decembra minulého roku Rusko - po niekoľkých rokoch rokovaní - poskytlo Ukrajine 30-percentnú zľavu na cenu za dodávky plynu. Zmluvu o tom v Moskve podpisoval medzičasom zosadený prezident Viktor Janukovyč.

Ukrajina vtedy prežívala úvodnú fázu protivládnych nepokojov, ktoré vypukli kvôli odmietnutiu vlády podpísať asociačnú zmluvu s EÚ a prikloniť sa viac k Rusku. Vtedajšia opozícia podpísanie zmlúv s Ruskom, vrátane poskytnutia pôžičky vo výške 15 miliárd dolárov, označila za zradu ukrajinských záujmov. Vo februári došlo k Janukovyčovmu zosadeniu, aj k zmene vlády.

Vedenie plynárenského koncernu Gazprom začiatkom marca oznámilo, že od apríla ruší Ukrajine zľavu na plyn. Toto rozhodnutie šéf Gazpromu Alexej Miller odôvodnil tým, že Ukrajina neplní dohody obsiahnuté v decembrovej zmluve, ktorá predpokladala nielen zníženie ceny za dodávky plynu, ale aj splátku existujúcich dlhov.

Európa je silne závislá od dodávok plynu z Ruska plynovodom, ktorý prechádza územím Ukrajiny. Vzťahy medzi Kyjevom a Moskvou sa zhoršili od zosadenia Janukovyča a jeho vlády, ktorá orientáciu na Moskvu uprednostnila pred asociačnou zmluvou s EÚ. Napätie vo vzťahoch ešte vystupňovalo pripojenie Krymského polostrova k subjektom Ruskej federácie, ako aj podozrenia z podnecovania separatistických hnutí na východnej Ukrajine.
 

Vyberte región